Meillä on jo pizza-lanka, mutta teen spesifiselle kysymykselleni oman. Eli: mitä siihen ikoniseen uunipellipizzaan tuli?
Siihen, jota maassamme syötiin, ennen kuin viimein digi-digin avulla saatiin tieto kaiken muuan muassa siitä, miten pizza kuuluu "oikeasti" valmistaa. Muistatteko? Se tehtiin lauantaiksi ja pantiin uuniin niin, että se oli lämmin, kun tultiin saunasta. Siitä sai pari pientä palasta kukin perheen jäsen, jotka sitten mutusteltiin hiljaisuuden vallitessa MTV3:n viikon elokuvaa katsellen. Jos mummo teki pizzaa, sitä oli tarjolla suolasena iltapäiväkahvipöydässa.
>Liha on toki jauheliha, kokonaisia tomeetteja ja juusto luonnollisesti edamia. >En kuolemaksenikaan kuitenkaan muista, laittoiko isoäiti ketsuppia vai ei. Tottakai kastike oli ketsuppi :D Meillä laitettiin. >Entä millainen oli pizzapohja? Oliko se edes jonkinlainen aproksimaatio oikeaoppisesta, kansainvälisestä pohjasta, vai sekin sovellettu "suomalaiseen makuun" jostain meikäläisille tutusta taikinasta?
>paksu pohja (isä teki kyllä aika hyvänmakuisen taikinan aina, en valita) >taikinan päälle tomaattimurska, ei kastiketta vaan tomaattimurska >jauhelihaa, herkkusieniä, tonnikalaa, salamia, sipulia yms. hyvin maustettuna (kaikkea ihan vitusti) >raastettua juustoa PÄÄLLE >täytteitä oikeasti yhteensä varmaan 2-3cm paksuudeltaan
Olihan se hyvää mättöä pienenä, mutta pikemminkin joku piirakka eikä pizza.
>>96285110 >juusto aina päälle Ai niin, tää. Ja sitä pantiin todella nuukasti.
Meillä muistaakseni oli >ketsuppi ja edam :D >ananasta >paistinpannulla paistetaan jauhelihaa, mettwurstia, pari sipulia ja kanttareilleja, jos oli >melkein aina, mutta välillä kinkku korvasi joko jauhelihan tai mettwurstin >joskus tonnikalaa sekaan, (täähän on melkein kuin "Opera", ilmankos se on Kotipizzan top. 1) >tai aurajuustoa 1/3 pakettia tai puolikas seillaista pussissa olevaa fetaa >vaihtoehto oli tehdä "merellisenä", eli korvata pannulla paistettu mixi purkkisimpukoilla ja katkaravuilla >tällöin sipuli lisättiin raakana, en muista enää oliko merellisessä ananasta
Kuvassa nyymin näkemys "merellisestä" ennen uunia. Pohja oli arviolta tuon paksuinen, täytteiden määrä saman suuntainen, mutta mulla ne ovat tuossa aika "isorakeisia".
Olisi jännä tietää, mistä nämä reseptit saatiin. Jos jollain nyymillä on vanhoja keittokirjoja ajalta ennen Euroopan Yhteisöä, niin olisi kultaista, jos lankaan tulisi jopa valokuvia sivuista. (Oma KOTIRUOKA:ni vuodelta 75 ei mainitse.)
Hauska kuulla että muillakin on ollut tällaisia perinteitä. Meillä tehtiin myös 90-luvun lopulla ja 00-alussa aina lauantaisin pizzaa. Äiti tekee vieläkin välillä kun ollaan sisarusten kanssa viikonlopun yli käymässä, mukavia muistoja. Sitä ihmettelen, että miten joku muka häpeää sitä tapaa miten pizza silloin kotona tehtiin kutsumalla sitä 'mätöksi' eikä 'pizzaksi'. Kiva tietysti mieshuorata Napolilaista Luigia ja nauraa kaikelle kotimaiselle, mutta itsekkin vähän kyllästynyt pizzapuritanistien ja hifistelijöiden kapeakatseisuuteen. Välillä tulee tehtyä taikina juureen ja nostatettua +3,4 asteessa kolme päivää, toisinaan taas tehtyä ex tempore nostatus lyhyellä varoitusajalla, ihan sama, tilanne ja fiilis ratkaisee.
Meilläkin oli tällaista pizzaa joskus muinaisella 90-luvulla, ja muistaakseni koulussakin oli muutaman kerran. Se maistui kyllä lähinnä joltain tomaattipiirakalta, en itse oikein tykännyt.
Tällainen ohje löytyi: 1 prk rahkaa ½ dl öljyä 1 kananmuna 3 dl täysjyvävehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta
Veikkaan että tämä on aika lähellä sitä piirakkamaista pohjaa, jota isoäiti käytti.
Löytyi vielä kuva niin ikonisesta peltipizzasta, että pannaan jakoon. Tekijän mukaan sen juuret ovat 70-luvulla. Huomaa, että emmentalia on kuutioitu päälle ja tomaattien alla on raasteena edamia. Kastikkeen päällä jauhelihaa ja ananasmurskaa.
Ei meillä koskaan laitettua edamia pitsan päälle, hyi hitto. Siitähän tulee kumista uunissa. Kermajuustoa sen olla pitää. Taikina oli hyvää, mutta ei varsinaisesti ns. oikeaa pitsataikinaa. Pohjan päälle tuli, järjestyksessä:
>tomaattipyrettä, semmoisista pienistä metallipurkeista, levitettiin lusikalla >täytteitä, esim. jauhelihaa; sipulia; purkkitonnikalaa, -herkkusieniä, -ananasta; joskus jopa säilykesimpukoita >Oltermannia tai jotain kermajuustoa >kuivattua oreganoa
Niin ja meillä pitsat oli useimmiten pyöreitä. Jokainen sai tehdä omansa, makunsa mukaan. Ensin käytiin saunassa, sitten syötiin pitsaa ja katsottiin Star Trek TNG:tä. :3
APn kuvailusta pärähti kyllä nostalgiat tulille. Menen tänään moottoripyörällä vanhempien luokse illaksi, jospa pyytäisin pikku äitiä pyöräyttämään uunipellipitsan. Isän kanssa tölkkien napsuttelua piekkarillani, saunaa ja kaljaa, koti_pitsa ja illanviettoa. Ah.
Meillä mutsi teki ton pohjan aina jollain sämpylätaikina reseptillä. Päälle tuli ketsuppia, hunajamarinoituja kanasuikaleita, herne maissi porkkana sekoitusta, herkkusieniä suoraan purkista ja päällimmäiseks ehkå puol kourallista juustoraastetta. Kylhän tuota nyt nälkäänsä söi, kun muuta ei tarjoiltu mut makuelämys oli just sellanen mitä ainesosista voi kuvitella.
>>96790381 Ei pitsalle mitään virallisia määritelmiä ole, eri pitsatyyleille saattaa olla.
Ja leipäähän sekin tosiaan on, seikka mikä useasti unohtuu ihmisiltä jotka eivät syö pitsan reunoja. Hyvin tehdyn pitsan pääpaino on nimenomaan siinä pohjassa, aivan kuten leivässä yleensäkin.
Vanhemmat tekee nykypäivänäkin samalla kaavalla pizzaa >pohja tehtiin sämpylätaikinareseptillä >tomaattimurska kastikkeena >ruskistettu jauheliha, jonka sekaan heitettiin lisää tomaattimurskaa niin tulee vähän kastikemainen >salamia, kinkkua ja suola_vitun_kurkkuja >päälle sellanen kerros emmentalraastetta että täytteitä ei näkyny
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti