Kana tikka masala

Kana tikka masala

Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Kana tikka masala
Chicken tikka masala.jpg
Alkuperä
AlkuperämaaYhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta/ Intia
Tiedot
Ruokalajipääruoka
Tarjoilulämpimänä
Pääainesosatkana
Kana tikka masala on mausteinen, intialaistyyppinen ruokalaji, jossa on tikka-kanaa ja kermainen kastike.[1] Kerrotaan, että se on kehitetty alun perin 1970-luvun alussa Glasgow’ssa,[2] mutta intialaiset väittävät tikka masalaa tehdyn Intiassa jo paljon aiemmin.[3] Se on Britannian suosituimpia aterioita, ja sitä myydään vuodessa 23 miljoonaa annosta. Ulkoministeri Robin Cook sanoi sitä vuonna 2001 Britannian kansallisruoaksi.[2]
Britannia vie tikka masala -kanaa Intiaan.[2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandooriuunissa valmistettua kanaa tarjoiltiin Britanniassa ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 1966. Sieltä resepti kulkeutui seuraavien vuosien aikana Glasgow’hun.[2] 1970-luvun alkuvuosina eräs asiakas ravintola Shish Mahalissa totesi kanan olevan maukasta mutta hieman kuivaa.[3] Ravintolan kokki improvisoi tällöin kastikkeen tomaattikeitosta, mausteista ja kermasta, jolloin syntyi kana tikka masalan tavallisin resepti. Sen jälkeen muunnelmia on tullut huomattavasti lisää: 2000-luvulla tehdyssä testissä maistettiin 48 eri tikka masala -reseptiä ja todettiin, että ainoa yhteinen ainesosa niissä kaikissa oli kana. Ei voidakaan enää sanoa, että tikka masalalle olisi olemassa vakioreseptiä.[2]
On myös väitetty, että kana tikka masala olisi kehitetty Intiassa. Joidenkin väitteiden mukaan se olisi peräisin Suurmogulien valtakunnan ajoilta, toisten mukaan se olisi kehitetty 1960-luvulla Punjabissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1.  Kana Tikka Masala - nopea versio 18.1.2017. MTV. Viitattu 28.5.2018.
  2. ↑ Siirry ylös kohtaan:a b c d e Lloyd, John & Mitchinson, John: Tietoa kaikkitietäville, s. 49–50. Suomentanut Tarja Kontro. Otava, 2008. ISBN 978-951-1-30600-9.
  3. ↑ Siirry ylös kohtaan:a b c Nelson, Dean & Andrabi, Jalees: Chicken tikka masala row grows as Indian chefs reprimand Scottish MPs over culinary origins4.8.2009. New Delhi: The Telegraph. Viitattu 28.5.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti